dimarts, 25 de maig de 2010

"Felicitat clandestina" de Clarice Lispector

Poques vegades s’ha expressat tan bé en un relat la fascinació que pot arribar a despertar un llibre. A "Felicitat clandestina" hi trobem una nena que es mor de ganes de llegir i una companya de classe que és filla d’un llibreter. Aquesta companya és conscient del seu poder i la tortura perversament amb la promesa d'un llibre. No serà fàcil aconseguir-lo. Però després vindrà la felicitat:

“(...) Al llegar a casa no empecé a leer. Simulaba que no lo tenía, únicamente para sentir después el sobresalto de tenerlo. Horas más tarde lo abrí, leí unas líneas maravillosas, volví a cerrarlo, me fui a pasear por la casa, lo postergué más aún yendo a comer pan con mantequilla, fingí no saber dónde había guardado el libro, lo encontraba, lo abría por unos instantes. Creaba los obstáculos más falsos para esa cosa clandestina que era la felicidad. Para mí la felicidad siempre habría de ser clandestina...”

Aquest relat està inclòs en la recopilació d'articles de Lispector Aprendiendo a vivir y otras crónicas amb el títol "Tortura y gloria". Al següent article, "El primer libro de cada una de mis vidas", ens explica com la història de tortura i glòria va ser ben real. Ella és la protagonista de la història, ella va viure amb perseverància les humiliacions de la seva companya fins aconseguir aquell llibre tan anhelat. Era "Las bromas de Naricita" de Monteiro Lobato, un clàssic de la literatura infantil brasilera, del qual ens diu:

"No lo leí de un tirón, lo leí a poco a poco, algunas páginas cada vez, para no gastarlo. Creo que fue el libro que me dio más alegría en aquella vida".


Clarice Lispector (1920-1977) està considerada com una de les escriptores més importants de la literatura contemporània brasilera. A banda dels seus contes, us recomanem la seva novel·la La passió segons G.H.

- Clarice Lispector, "Tortura y gloria", "El primer libro de cada una de mis vidas", Aprendiendo a vivir y otras crónicas. Madrid: Siruela, 2007, pàg. 31-35
- Clarice Lispector, La passió segons G.H. Barcelona: Empúries, 2006

Cap comentari:

Publica un comentari