dimecres, 16 de juny del 2010

L'ànima dels llibres

“Pesaven el cos uns minuts abans de morir. Pesaven el mateix cos uns minuts després de morir. Una simple sostracció matemàtica els havia d’indicar el pes de l’ànima. Hi penso, ara, mentre sostinc el llibre nou entre les mans, les paraules encara untoses com les plomes d’un ocell nascut de poc. I em pregunto si, un cop llegit, també pesarà menys. Com un cos quan perd l’ànima”.

Aquest poema en prosa pertany al deliciós llibre de Gemma Gorga, Llibre dels minuts. Tot i que va obtenir el Premi Miquel de Palol de poesia de l’any 2006, el llibre ha passat massa desapercebut, almenys a la nostra Biblioteca. Gemma Gorga ens regala 60 “minuts” plens de sensibilitat, per llegir i rellegir amb calma i tranquil·litat.

El text citat ens fa pensar en dues pel·lícules que ben segur coneixeu però que no ens podem estar de recordar-vos. La primera, 21 gramos dirigida per Alejandro González Iñárritu. El títol fa referència als experiments realitzats per Duncan MacDouggall entossudit en voler saber el pes de l’ànima. A la segona, Smoke, dirigida per Wayne Wang, se’ns parla d’un altre pes; de la juguesca que van fer sir Walter Raleigh i la reina d’Anglaterra sobre com mesurar el pes del fum:

“Reconozco que es extraño, es casi como pesar el alma de alguien; pero Sir Walter era un tipo hábil...”

Smoke està basada en un dels contes de Nadal més bonics que s’han escrit mai, El conte de Nadal de l'Auggie Wren de Paul Auster.



Gemma Gorga, Llibre dels minuts. Barcelona: Columna, 2006, pàg. 21

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada