dilluns, 23 de juliol del 2018

La literatura et pot destrossar la vida?



A Bibliotossa hem llegit gairebé d’una tirada aquesta novel·la d’Anita Brookner, que ens ha captivat pel seu estil subtil i acurat i per l’extraordinària capacitat per endinsar-nos en els matisos psicològics dels personatges. Una novel·la de somnis tristos, de vides prosaiques i molta soledat interior.

Un debut en la vida manlleva el títol d’una novel·la de Balzac. La protagonista, Ruth Weiss, és una professora especialitzada en els personatges femenins de Balzac i és sobretot, una dona solitària.
La coneixem amb quaranta anys però la sentim gran. La seva vida en una família excèntrica, descurada i egoista, condiciona la seva existència. Creix sola però sense aconseguir la llibertat i la independència que necessita.  El seu refugi, ja us ho podeu imaginar, serà la literatura. Però ara, mirant enrere, sent la literatura culpable de moltes coses, fins i tot del seu físic.  

Hi ha una pàtina de tristesa constant en aquesta dona que analitza la veu d’Eugénie Grandet:  “Je ne suis pas assez belles pour lui”, “Je suis trop laide, il ne fera pas attention à moi”…  A ella, de petita, li explicaven que la Ventafocs podria anar al ball. Però, i a la vida?

L’edició està presentada per Julian Barnes, amb l’article que va escriure després de la mort de la seva amiga. Sentim la proximitat entre tots dos. I pensem de seguida en “El lloro de Flaubert” de Barnes, en el qual el protagonista persegueix Flaubert buscant respostes a la seva pròpia vida. Aquí, Ruth Weiis també ho fa amb Balzac. 

Així comença la novel·la...

A sus cuarenta años, la doctora Weiss comprendió que la literatura le había destrozado la vida.
Según su costumbre reflexiva y académica, lo atribuyó a que había recibido una educación moral deficiente, pues las fuerzas antagónicas de su padre y de su madre se aliaron en este caso para exigirle que considerase la trayectoria de Anna Karenina y Emma Bovary pero emulara la de David Copperfield y la Pequeña Dorrit” (1))

Veritat que venen ganes de continuar….

  1) Anita Brookner, Un debut en la vida. Barcelona: Libros del Asteroide, 2017, pàg. 5

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada