dilluns, 7 de juny del 2010

Winesburg, Ohio de Sherwood Anderson

Aquest hivern us recomanàvem un llibre recuperat per les editorials Viena, en català, i Acantilado, en castellà, i que ens havia agradat molt. Ara ho tornem a fer.

Parlem de Winesburg, Ohio de Sherwood Anderson, un llibre de 22 relats sobre diferents personatges que viuen en una petita ciutat rural d’Ohio, a principis del s. XX. La mirada és profunda i acaba arribant a la part més íntima i oculta d’aquestes persones; totes elles tenen els seus secrets, les seves inquietuds ben amagades. Hi ha històries personals molt dures, algunes que ens parlen de la soledat més absoluta, d’amors desgraciats i terribles frustracions, però també hi ha delicioses històries d’amor i personatges que tenen poders fascinadors. Éssers del carrer, normals, que se'ns descobreixen d'una altra manera.

El llibre es va publicar l’any 1919 i, tot i la seva qualitat, no es tractava d’una obra gaire coneguda. El fet d’haver estat premiat amb el Premi Llibreter ha ajudat a fer-lo més visible però nosaltres el van conèixer abans, en les extraordinàries memòries d’Amos Oz, Una historia de amor y oscuridad. Oz va marxar de casa seva als 15 anys i se’n va anar a viure a un kibbutz. Havia viscut tota la vida envoltat de llibres (un altre dia us en parlarem) i allà, cada nit, anava al centre cultural a llegir. Allà va llegir de tot i se li va despertar el desig d’escriure, però no podia, pensava que el seu món era massa petit i que per escriure hauria de viatjar a un lloc “de veritat”, sentir aventures i conèixer moltes coses interessants per explicar. Sherwood Anderson li va donar una nova perspectiva.

“Y resultó que este modesto libro me conmovió profundamente: una noche de verano entera, hasta las tres y media de la madrugada, estuve dando vueltas por los caminos del kibbutz, presa de una febril emoción, ebrio, hablando solo en voz alta, temblando como un enamorado, cantando y saltando, sollozando de miedo, de alegría y de exaltación: ¡Ahí está!" (1)

Ens explica que els esdeveniments narrats a Winesburg, Ohio són tots quotidians, fruit de xafarderies, històries de persones que mai no hauria pensat que podien tenir un lloc a la literatura. Aquests relats li van permetre mirar enrere, a la seva pròpia vida, i entendre d'on venia. Aquest llibre li va fer descobrir Txèjov abans de llegir-lo i li va fer adonar-se'n de com havia d'escriure. Quan li van demanar de fer unes línees per promocionar un llibre d'Anderson es va sentir feliç:

"Era como si, supongamos, a un violinista ambulante de repente le pidieran permiso para utlizar su nombre con el fin de divulgar la música de Bach" (2)

Més vehemència, impossible.

- Sherwood Anderson, Winesburg, Ohio. Barcelona, Viena, 2009
(1) Amos Oz, Una historia de amor y ocuridad. Madrid: Siruela, 2004, pàg. 588
(2) Ibid., pàg. 593

5 comentaris:

  1. Doncs aquest post fa venir moltes, moltes ganes de llegir tots dos llibres. Gràcies! Les dues cites d'Amos Oz són d'allò més maques.

    ResponElimina
  2. Espai, són dues lectures delicioses, molt recomanables. El llibre d’Amos Oz és autobiogràfic i ens parla de més de cent anys d’història familiar, una família de jueus cultes i somiadors. Hi ha un fet tràgic que va condicionar tota la seva vida; és la part de “foscor" i la que prova d'entendre mitjançant el llibre.

    ResponElimina
  3. Estic d'acord en què el post fa venir moltes ganes de llegir els llibres. Jo, per la meva banda, ja he agafat en préstec de la biblioteca "Winesburg, Ohio". Gràcies.
    Mercè

    ResponElimina
  4. ...m'apunto el de Oz.
    sóc un fan absolut del llibre de Sherwood Anderson, per a mi és molt especial i una autèntica obra mestra

    ResponElimina
  5. Robert, acabo de llegir la teva entrada a "De casa al club". Comparteixo els teus comentaris (què bé que ho expliques!) sobre el llibre, la portada i per l'editorial Viena. Tinc ganes d'escriure sobre l'editoral. Trobo que fan una tria de títols i unes edicions magnífiques.

    ResponElimina