dijous, 25 de novembre del 2010

El libro de los libros de Quint Buchholz

Al pròleg se’ns explica la història d’aquest llibre tan bonic. L’any 1996 l’editor Michael Krüger va distribuir 46 dibuixos de l’il·lustrador alemany Quint Buchholz a 46 escriptors, entre els quals podem destacar W.G. Sebald, George Steiner, Amos Oz, John Berger, David Grossman, Antonio Tabucchi, Susan Sontag... En el llistat hi trobem nou escriptors espanyols. Els dibuixos tenien com a tema comú el llibre i els escriptors van escriure allò que els suggeria la làmina.

Més enllà dels textos, el que destaca de l'obra són les il·lustracions, poètiques i oníriques, amb llibres que podem travessar, que ens fan volar, que trobem al mig del camí, sota la lluna, piles immenses de lectures... Tot i que Buchholz representa la realitat quasi d’una forma fotogràfica ho fa deixant espai per a la màgia i els matisos insòlits. Una mena de realisme màgic que ens desperta la imaginació i que ja vam trobar en el seu àlbum El coleccionista de momentos. En la seva web trobareu alguns dels dibuixos que formen part del llibre. Són preciosos.

I perquè també volia parlar d'Ana María Matute, que acaba de rebre un Cervantes molt merescut, copio el començament del text que va escriure inspirant-se en aquest dibuix:

"Ahora, cuando he contemplado mi ausencia, sobrevolando y alejándome, como globo errante, de todo aquello que fui, de todo aquello que creía -o quizá sabía- lo más hondo y verdadero de mi vida.
Ahora, ahí está una silla sin nadie, apoyada en el borde de una mesa sin mí. Es el gesto de una infinita desolación, de un espacio vaciado de su contenido natural, como ese vaso boca abajo, negándose a recibir, a contener, a calmar una sed..." (1)

(1) Ana María Matute, "La propia ausencia", dins: Quint Buchholz, El libro de los libros: historias sobre imágenes. Barcelona: Lumen, 1998, pàg. 24.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada