dilluns, 8 de novembre del 2010

Francesc Serés a la Biblioteca


Divendres passat el nostre grup de lectura va ser afortunat. Ens va acompanyar Francesc Serés per comentar-nos el seus Contes russos. Un plaer llegir la seva obra, un plaer sentir-lo parlar. Ens va despertar les ganes de continuar llegint els seus llibres i ens va regalar una llista llarga de recomanacions, de bones lectures.

Contes russos és un joc de ficcions. Hi trobem una antologia de vint-i-un relats de cinc escriptors russos, rellevants i representatius de la literatura russa contemporània, però inventats. Des de la primera pàgina et creus plenament el joc i aquesta és la gràcia i la mestria. Ets trobes amb cinc estils literaris i cinc esperits ben diferenciats que es fan reals.

Els personatges de tots els contes representen una vida quotidiana silenciosa i trista. Són gent corrent que calla i accepta un destí condicionat i impossat des de fora. No hi ha rebeldia per l'amor trist, com l'home que accepta el matrimoni de conveniència de la seva estimada; ni per l'abandonament, com l'astronauta que ha quedat perdut en l'espai o un espia del qual s'han oblidat; ni pel fracàs de les utopies, com el pobre revolucionari que torna a casa i veu que res ha canviat; tampoc davant el control absurd de l'estat, les terribles seves persecucions i purgues... Acabes el llibre i no pots evitar tenir una sensació amarga per aquest silenci imposat i per certes circumstàncies que no han variat gaire al llarg de tot un segle d'història i canvis revolucionaris.

Francesc Serés ens va explicar que li agrada experimentar, fer coses noves, i així, després del que havia escrit darrerament, va començar a fer provatures recreant estils i històries. El procés d'escriptura i revisió dels contes ha estat llarg. Rússia li va oferir un eix vertebrador, una manera de compactar contes diversos, que van acabar sent ben russos però que alhora tracten temes universals. I sí, és curiós com llevat la contextualització claríssima, tens la sensació que el que passa no és gaire lluny.

L'escriptor va començar i acabar la xerrada parlant-nos de literatura. Primer ens va explicar com molts dels contes estan inspirats en obres que el fascinen. Així “La penyora” és un homenatge a Lolita de Nabokov; “La pagesa i el mecànic” s’inspira en el conte de Salinger “A Esmé, amb amor i abjecció”; “La resurrecció de les ànimes” és un tribut a Les ànimes mortes de Gogol i al darrere d’ “Enciclopèdia russa” hi ha una picada d'ull al Nas de Gogol.

Després ens va citar autors que llegeix, que li agraden especialment. Clàssics russos com Pushkin, Thèkhov, Tolstoi… amb la recomanació concreta dels llibres Cor de gos i El mestre i Margarida de Bulgakov. També noms com Clarice Lispector, Elisabeth Bishop, Truman Capote, John Steinbeck, Richard Ford, Mercè Rodoreda o Cristina Fernández Cubas... I uns quants títols més: Nou contes de J.D. Salinger, que no es cansa mai de recomanar; Delito por bailar el chachachá de Guillermo Cabrera Infante; Una novel·la russa d'Emmanuel Carrère...

Tenim, doncs, molt per llegir i rellegir. Començant per l'obra de Francesc Serés, un escriptor de qualitat i, també s'ha de dir, amb molt d'encant personal.

3 comentaris:

  1. Et confessaré una cosa, a mi no m'agrada gens conéixer els escriptors. En tinc ben prou amb els seus llibres. Però als sospitosos habituals del club de lectura sí que els fa gràcia gaudir, de tant en tant, de la presència d'un de "cos present". Malgrat les meves manies, vaig estar ben contenta quan ens va visitar en Serés. A mi em sembla un dels grans (i pocs) escriptors catalans vius. I a sobre és un encant, ja t'ho vaig dir.
    En fi, l'enhorabona, i ara toca Camus, veig. Déu n'hi dó, teniu bon gust. Com trieu les lectures?

    ResponElimina
  2. Sí, Matilde, en Serés és una persona encantadora. Pel que fa a la tria de lectures, cap criteri preestablert: el nostre gust, la nostra intuïció; ara cap aquí, ara cap allà... A les trobades donem un llistat d'opcions i després acabem decidint (i més d’una vegada imposant ;-)... També, és clar, el que suggereixen les persones del grup de lectura.

    ResponElimina
  3. Al club de lectura de Figueres, properament llegirem Hores prohibides de Núria Marti, i l'autora també assistirà al club. La novel·la sembla molt interessant.

    ResponElimina